Addis - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Hanny en Hans Abels en Hesseling - WaarBenJij.nu Addis - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Hanny en Hans Abels en Hesseling - WaarBenJij.nu

Addis

Door: Hans

Blijf op de hoogte en volg Hanny en Hans

01 Februari 2008 | Ethiopië, Addis Abeba

We zijn er dus - dit wordt alweer de derde dag in Addis.
Gisteren stond de stad in het teken van de 10e top van de African Union. De avond tevoren hadden we ze op de TV in het barrteje van ons eensterrenhotel (VSO standaard) al zien arriveren: vliegtuig na vliegtuig met delegaties van de verschillende lidstaten. Voor zijn ene ster doet het hotel het goed met de nieuwsvoorziening: naast de Ethiopische ETV is er Al Jazeera, CNN en BBC World – hoewel de TV in de bar wanneer mogelijk op voetbal staat. Werden we gisteren al af en toe gevisiteerd (het eigen hotel, de kleine winkelcentrumpjes), vandaag was dat vaker en grondiger. Drukke hoofdwegen vielen af en toe plotseling droog, teken voor de honderden federale politieaganten langs de routes om voetgangers verder van de rijbaan te sturen, want dan was er weer een hoogwaardigheidsbekleder in aantocht. Typische voertuigformatie daarbij: zware motorfiets met zware bestuurder in donkerblauw met tressen, dan ‘security’auto met donkerbril-inzittenden en zwaailichten, dan limousine met landsvlag als standaard, dan SUV of groter met gevolg, dan afsluitende motorfiets. Sommige stoeten hadden wat meer volgauto’s, sommige limousines waren groter dan andere, en een enkeling vond een soort pantserwagen er tussen wel kunnen.

Net gisteren wilden we een SIM-kaart voor de mobiel aanschaffen, en dat viel niet mee. ‘Finished’zeiden de winkeliers langs Bole Road. ‘Only for delegates’, zei de speciale desk van Ethiopian Telecom in het Ghion hotel, dat van het fraaie park eromheen. ‘Probeer het Hilton’, had Bob eergisteren gezegd. Bob (eenVSO IT’er die binnenkort teruggaat) en ik hadden al email-kontakt gehad voor we vertrokken, en we hadden voor die eerste dag na onze aankomst afgesproken samen te eten. Daar kwam ook Rob van de VU in Amsterdam nog bij, die die dag een workshop Quality Management in Education had afgerond voor afgevaardigden van de verzamelde Ethiopische universiteiten. We waren er in de laatste theepauze nog even bijgeweest, konden we de twee deelnemers van Arba Minch University (AMU) vast leren kennen. De VU heeft al jaren samenwerkingsprojekten met de universiteiten hier, en onder het eten had Rob handige informatie voor mijn aktiviteiten in Arba Minch en over samenwerkingsprojekten die er al lopen.
Onder een jacaranda voor het Hilton zaten een stuk of acht van die zware blauwe motoragenten met tressen gezellig in de schaduw, de witte BMW motoren een stukje verderop. Aan de overkant een limousine met chauffeur, alles wachtend op de volgende klus. Hier ook visiteren, tassen doorzoeken, detectiepoortje door. Hier ook alleen SIM-kaarten voor delegatieleden... Er kan dus nog niet gebeld worden!

Op de terugtocht naar ons hotelletje waren we even de weg nogal kwijt, maar er is altijd hulp, en zo kom je nog op plekken waar je misschien anders nooit zou zijn geweest.
Vandaag doen we het wat rustiger; niet zoveel wandelen, want de smog is hier niet van de lucht (nou ja). Dus we duiken waarschijnlijk een museum in. Vanavond eten met Saskia, waar Hanny via email al veel mee heeft geschreven. Ze zal ons morgen ook nog wat praktische kanten van Addis laten zien (winkels voor dingen die Arba Minch niet heeft en zo). En morgen komen ook de overige 30 nieuwe VSO’ers aan – want overmorgen begint de training.

Wat foto’s (die geen recht doen aan de drukte hier) komen op http://www.hanshesseling.nl/arba/aa1 zodra we een betere Internet plek spotten...

We vonden het leuk, al die reacties! Stimuleert om nieuws te blijven geven...

• 01 Februari 2008 - 18:33

Paulien:

hoi allebei,het lijkt erop dat ik de hele dag op internet zit.Nou ja ik vind het gewoon leuker dan ik dacht.Jullie lijken dichtbij en zo wandel ik mee door de straten van Addis.Succes bij de training! groetjes,plien

• 01 Februari 2008 - 18:34

Inge:

Hoi allebei,
    Fijn dat er een teken van leven komt uit de vreemde. Zodra jullie een Sim in je bezit hebben bellen we.
    Groetjes uit Borne,
    Harrie en Inge

• 01 Februari 2008 - 19:57

Stef En Jannie:

Leuk dat we al zo snel wat zien van jullie.Geniet nog even van dit weekend voor het echte werk begint.
    Groetjes uit Heeten

• 01 Februari 2008 - 20:33

Paul:

Very nice to read your latest exciting adventures in Adis, a place where SIM cards are as seldom as Ethiopian food in Holland.

Looking forward to the installation of the first Internet backbone from Arba Minch University to The Hague.

• 02 Februari 2008 - 04:07

JW:

leuk om in de nachtdienst jullie bericht te lezen veel succes daar! JW

• 02 Februari 2008 - 15:10

Dieneke:

hallo Hans en Hanny, goed weer een bericht van jullie te zien. succes met
    de training en we blijven jullie volgen.
    groetjes van Jan en mij.

• 02 Februari 2008 - 18:34

Trientje:

Hoi Hans en Hanny, leuk om weer even iets gehoord te hebben! Nu nog de foto's!

groeten van ons

• 02 Februari 2008 - 18:40

Kaarters In Z:

Leuk jullie bericht te lezen. Hier wordt nu gekaart en Felce en ik (Marlies)zitten gezellig op de bank met de computer, jullie bericht te lezen.
    Hoe is het met de SIM kaart en inburgeren met 30 VSO-ers. Het lijkt de Kenya tijd wel met 30 Kenya gangers. Zitten jullie allemaal in hetzelfde * hotel? Went de standaard al, en smaakt het bier daar? Sterker spul ook?
    Hoe gaat de training in zijn werk? Met 30 man van 9-5 in een klas?
    Klimaat goed?
    Het is bijna onze beurt, stand is 126 om 128, met een pit is er een uit.
    Tja, groeten van
    alle kaarters