Alemachen (gastblog) - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Hanny en Hans Abels en Hesseling - WaarBenJij.nu Alemachen (gastblog) - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Hanny en Hans Abels en Hesseling - WaarBenJij.nu

Alemachen (gastblog)

Door: Henk Caminada

Blijf op de hoogte en volg Hanny en Hans

10 Maart 2012 | Ethiopië, Addis Abeba

Na alle commotie rond het wel of niet blijven van Hans en Hanny in Ethiopië wil ik , Henk Caminada, graag een gastblog verzorgen. Samen met Hans heb ik in januari in het Mount Kenya National Park gewandeld met als hoogtepunt het bereiken van Point Lenana op bijna 5000 meter. Hans heeft daar al over geschreven in eerdere blogs.

Voor de wandeling logeerde ik enkele dagen in Addis; zo kon ik alvast wat aan de hoogte wennen. Als trouwe lezer van de blogs, zoals die van 1 juni 2011, was ik al op de hoogte van Hanny’s inspanningen voor het revalidatiehuis “Alemachen” . Nu kreeg ik ook de gelegenheid om haar werk van dichtbij te zien

Ik heb met Hanny twee dagen “meegelopen” en het was een geweldige ervaring om te zien wat vrijwilligerswerk betekent voor deze kinderen. Er zijn vaste medewerkers in dienst maar de zorg voor de kinderen kost ongelofelijk veel tijd en vrijwilligerswerk is een welkome aanvulling. De eerste indruk van het huis is heel positief; de kinderen zijn vrolijk en verwelkomen de gasten allerhartelijkst. De sfeer is ontspannen en het ziet er opgeruimd en netjes uit.

Op de eerste dag kregen twee kinderen nieuw gips in een ziekenhuis, was er uitgebreid fysiotherapie voor twee andere kinderen in een nabijgelegen goed uitgerust centrum voor fysiotherapie. Alles verliep redelijk vlot maar het kost al gauw een ochtend en een gedeelte van de middag. De kinderen zijn erg op hun gemak bij Hanny en vinden een autoritje een uitje voor de lange dagen in het revalidatiehuis. Tussendoor was er bezoek van drie bemanningsleden van het KLM-vliegtuig waarmee ik de vorige dag naar Addis ben gevlogen. Personeel van KLM heeft een programma waarin ontwikkelingsprojecten worden ondersteund (‘Wings of Support’) en Alemachen hoort daar ook bij. De KLM-ers waren onder de indruk van al het goede werk dat er gedaan werd en wilden persoonlijk ook een steentje bijdragen. Een paar dagen na hun bezoek was het Ethiopisch Kerstmis, een mooie gelegenheid voor een cadeautje. Alle bezoekers van die dag legden wat geld bij elkaar om een tafeltennistafel te kopen.

Op de tweede dag, net voor Kerst, kregen bijna alle kinderen weer nieuwe kleding; een hele klus waar Hanny en Diny het grootste gedeelte van de dag mee bezig waren. Hanny zag overigens nog kans om tussendoor de beloofde tafeltennistafel te kopen en te vervoeren in de drukke stad, zodat het niet bij mooie woorden bleef. Wat een energie! Deze dag heb ik me met de kinderen bezig gehouden: tekenen en kleuren met de kleinsten en rekenen met de wat grotere kinderen. Ze hebben heel verschillende achtergronden en hebben over het algemeen weinig onderwijs gevolgd. In Alemachen wordt geprobeerd daar aandacht aan te besteden maar dat vraagt erg veel inzet en er is niet voldoende gekwalificeerd personeel hiervoor. De aandacht ligt vooral op de revalidatie en die is al erg arbeidsintensief. In de middag was het tafeltennissen.

Nu Hanny en Hans langer in Addis blijven kunnen de kinderen van Alemachen wat langer profiteren van de enorme inzet en enthousiasme van Hanny. En het mooie is ook dat u, lezer, daar op afstand wat bij kan helpen. Geef de kinderen en Hanny een extra steuntje in de rug door een bijdrage in financiële zin. Dat kan door een storting op de Nederlandse rekening voor Alemachen die hieronder staat vermeld of door direct naar Hanny een donatie te doen.

Voor meer informatie: www.alemachen.org

Rabo Panningen
Rekening nummer: 1419.65.835
t.n.v. Alemachen MPF 270

(en foto’s van Alemachen, ook van Henk, op http://hanshesseling.nl/42.pdf .

• 11 Maart 2012 - 07:37

Jan Borkent:

Vrijwilligers doen ertoe! Mooie impressie van veel goed werk.

Hanny en Hans

Hans werkte van 2008-2010 via VSO bij Arba Minch University in ICT support. Van februari 2011 tot februari 2012 adviseerde hij voor ICT aan het ministerie van onderwijs in Addis; en op dit moment is hij ICT advisor aan Addis Ababa Science and Technology University. Hanny was in Arba Minch aktief voor stichingen die projecten ondersteunen in en om de stad. In Addis is haar voornaamste bezigheid het geven van logistieke steun aan kinderrevalidatiecentrum Alemachen.

Totaal aantal bezoekers 207756